Poročila z dogodkov Storitve Zgodbe

Delavnica znakovnega jezika za otroke

V petek, 16. julija 2021, sem bila povabljena na delavnico slovenskega znakovnega jezika za otroke. Nanjo me je povabila Katja Šuštaršič, ena izmed prostovoljk in študentka razrednega pouka, ki je o tej delavnici zapisala: 

“V času počitnic zveza Prijateljev mladine Lj.-Center in Zveza prijateljev mladine Lj.-Šiška organizirata pestre počitniške programe za otroke, ki se izvajajo po različnih lokacijah v Ljubljani. V tednu 12. 7.–16. 7. smo v sklopu tega na OŠ Poljane organizirali počitniško varstvo za otroke. Program smo pripravile štiri prostovoljke. Vanj smo vključile športne in ustvarjalne aktivnosti ter delavnice, ki so jih vodili zunanji gostje. Ker se v varstvo prijavljajo otroci, ki prihajajo iz različnih okolij, smo jih želele seznaniti, kako sprejemati drugačnost. Zato smo povabile go. Majo Kuzma Ganić, ki je izvedla delavnico slovenskega  znakovnega jezika. Prostovoljke in otroci znakovnega jezika nismo poznali. Delavnica je bila otrokom zelo zanimiva. Bili so bili zelo radovedni, veliko so spraševali in so se po koncu delavnice tudi samo poskušali sporazumevati v znakovnem jeziku. Odlično nam je šlo. Delavnica je tako otrokom kot tudi nam prostovoljkam približala svet gluhih. Ga. Maja je pripravila zelo zanimiv program, otroci so ji z lahkoto sledili in se brez težav učili znakovnega jezika.

Ko pogledamo okrog sebe, lahko opazimo veliko drugačnosti. Tudi mi sami smo za marsikoga drugačni. Prav je, da se tega zavedamo in se učimo sprejemati drug drugega, takšnega kot je.

Otroci so postavljali tudi zelo zanimiva vprašanja ter odgovore kot so:
– “Kako lahko hčerka sliši, če vidva z možem ne slišita?”
– “Slušni aparat pod tušem ne smemo uporabljati, ker je električni.”
– “Kako ste se naučili znakovnega jezika?”
– …

Zelo sem uživala v družbi otrok. Otroci in njihova vedoželjnost navdihujejo. 

Hvala, Katja in ostali za čudovit dopoldanski del dneva. 

O avtorju

Maja Kuzma Ganić

Pisateljica. Motivatorka. Usmerjevalka. Tolmačka. Inštruktorica. Novinarka. Raziskovalka. Ustvarjalka in sejalka resničnih zgodb. Ljubiteljica gibanja v naravi.