Dogodki Video

14. november – Dan slovenskega znakovnega jezika

Slovenija, vse najboljše ob prazniku slovenskega znakovnega jezika.

Ponosna sem, da živim v tej mali prelepi deželi, kjer se uporablja tudi znakovni jezik. Da je priznan. Da je viden in čuten. Da ga Gluhi lahko neomejeno uporabljamo. Da se ga tudi drugi z veseljem naučijo in da vidijo v tem jeziku nekaj posebnega. Da ga na svojem področju izkoristijo za dobronamerne namene. Da ga sprejemajo medse.

Hvala vsem tistim, ki so ta jezik razvijali, razširjali in uporabljali ter ne nazadnje tudi priznali. Slovenski znakovni jezik je živ jezik, ki se še razvija. Naj nam bo v navdih tako pri osebnostni rasti kot pri razvijanju komunikacijskih in socializacijskih veščin.


Vlada Republike Slovenije je na predlog Zveze društev gluhih in naglušnih Slovenije in Združenja tolmačev za slovenski znakovni jezik 14. november razglasila za Dan slovenskega znakovnega jezika. Leta 2002 je na ta dan, z objavo v Uradnem listu RS, tudi uradno začel veljati Zakon o uporabi slovenskega znakovnega jezika.

O avtorju

Maja Kuzma Ganić

Pisateljica. Motivatorka. Usmerjevalka. Tolmačka. Inštruktorica. Novinarka. Raziskovalka. Ustvarjalka in sejalka resničnih zgodb. Ljubiteljica gibanja v naravi.