Video Zgodbe

Tisoč milj dolgo potovanje se začne z enim samim korakom.

Lao Ce, kitajski filozof pravi: »Tisoč milj dolgo potovanje se začne z enim samim korakom.«

Ta stavek ima več različnih pomenov. Nekaj jim je skupnega: CILJ. Cilj je lahko, da si vitalen, zdrav, napredni športnik, delaš v sanjskem podjetju, živiš v sanjskem mestu, si na vrhu eden izmed zaželjenih vrhunskih gora, imaš sanjski avto, sanjskega partnerja, si na sliki skupaj s svojim najljubšim športnikom, si odličen tolmač znakovnega jezika, …

Naj povem svojo zgodbo: Moj najstniški cilj je bil, da bi igrala za gluho žensko reprezentanco v košarki. Trenirala sem v črnomaljskem klubu in tudi tekmovala v ligah. Vedno sem imela občutek, da mi še vedno nekaj manjka. Zaradi študijskih obveznosti sem opustila ta klub in dve leti igrala 3 na 3 s samimi slišečimi fanti v času športnega programa na fakulteti. Tukaj sem po njihovi zaslugi, da so me sprejeli medse, popolnoma spoznala košarko in njeno igro. Res pa je, da sem bila edina punca med rekreativci. Občasno sem tudi trenirala skupaj z gluhim reprezentanti, ki so trenirali za evropska, svetovna in olimpijska tekmovanja. Nekaj od teh fantov je tudi pred časi igralo za nemški klub.

Eden izmed njih mi je predlagal, da bi igrala košarko v nemškem klubu med gluhimi puncami. Rekla sem si: gluhe punce? Aaaa, jaaa! In tako sem prvič v življenju pri 26 letih zaigrala na pravih ligaških tekmah in nemških državnih prvenstvih. Da sem prišla do cilja, sem potrebovala veliko treningov, vztrajnosti, »moledovanj«, potovanj in seveda sreče. Čeprav ni reprezentanca, kot sem si želela, so pa soigralke gluhe, trener gluh, in vse kar se je dogajalo, sem vse razumela, ker so kretali v znakovnem jeziku. In tukaj sem dobila tisto, kar mi je manjkalo v najstniški dobi.

Kot pravi Lao, tisoč milj dolgo potovanje se začne z enim samim korakom. In sama še dodajam: potovanje ima tudi svoj čas.

Poslanstvo Modrega sija je tudi usmerjanje posameznikov do življenjske uspešnosti. Na podlagi izkušenj vem, da ima večina oseb z izgubljenim sluhom težave pri razumevanju vsebin. Te vsebine bom posredovala v pisni in kretalni obliki.

O avtorju

Maja Kuzma Ganić

Pisateljica. Motivatorka. Usmerjevalka. Tolmačka. Inštruktorica. Novinarka. Raziskovalka. Ustvarjalka in sejalka resničnih zgodb. Ljubiteljica gibanja v naravi.