INŠTRUKCIJE in TEČAJI

Inštruiram tudi slovenski znakovni jezik ali mednarodne kretnje na domu ali mestu, kjer stranka želi. Prav tako za organizirano skupino izvajam tečaje z različnimi vsebinami, povezanih z gluhoto, znakovnim jezikom in kulturo gluhih.


Slovenski znakovni jezik

Je sporazumevalni jezik Gluhih in podporni jezik vseh za učinkovito komuniciranje z gluhimi. Temelji na uporabi rok, mimike obraza, oči in ustnic ter gibanju telesa. V tem jeziku se gluhi lahko izražajo, poleg tega pa jim ta način sporazumevanja omogoča njihov optimalni razvoj. Znakovni jezik nima enake slovnice kot govorni jezik na istem geografskem območju, saj je znakovni jezik neodvisen od govornega in se razvija znotraj skupnosti gluhih.

Ali ste vedeli, da ima vsaka država svoj znakovni jezik? Tako kot ima vsak narod svoj materni jezik. Mi imamo svojo slovenščino in svoj slovenski znakovni jezik.

Ali veste tudi, da na 14. november praznujemo DAN SLOVENSKEGA ZNAKOVNEGA JEZIKA že od leta 2014? 

Želim se naučiti SZJ

Mednarodne kretnje

So kretnje, ki jih gluhi uporabljajo na različnih svetovnih dogodkih. Sama ga uporabljam pri svojem delu kot Gluhi tolmač (iz MK v SZJ ter obratno) na mednarodnih dogodkih ter osebnih srečanj z Gluhimi iz različnih držav na različnih športnih, kulturnih in izobraževalnih dogodkih. Prav tako tudi prevajam iz MK v pisno SJ ter obratno.

Priporočljivo je, da se ga naučijo tisti, ki poznajo slovenski znakovni jezik.

Kako to zgleda? Primer najdete tukaj. Prepoznate razlike? 🙂

Želim se naučiti MK

Posebnost storitve je tudi branje z gluhim posameznikom, saj je treba že od malega pokazati pot do razumevanja besed in stavčnih členov s slikovnim gradivom v znakovnem jeziku, pisanimi besedami, ponavljanji, preverjanjem.

SLOVENSKI JEZIK 

Je jezik, ki bi ga moral znati in razumeti vsak Slovenec. Gluhi so za ta jezik prikrajšani zaradi nezmožnosti slišanega kot tudi šibke rehabilitacije, vzgoje in izobraževanja. Sama sem se ga naučila ob večkratni podpori različnih oseb s podporo slovenskega znakovnega jezika, vaj govora kot tudi odčitavanja z ustnic.

Želim si branja v SZJ