Teden Gluhih Zgodbe

7. dan mednarodnega tedna Gluhih

Mednarodni teden Gluhih je minil v sloganu “Polna vključitev z znakovnim jezikom”.

Moje sporočilo za ta zadnji dan je:

“Gluhega otroka ne razvajajte ali branite pred nečim, za kar mislite, da tega ne bo zmogel. Le tisti otrok, ki se podaja v svet neznanega, a razumnega sveta, kjer so povsod kretnje, mimike, znakovni jezik, pantomima, bo sčasoma doumel zelo veliko stvari za razumevanja tega »kompleksnega« sveta. Kot vsi potrebuje čas, da se priklopi v »svet«, kjer si razvija svoj um in razum. Pomembno je, da tu pa tam preverite, koliko res razume.

Podpiram znakovni in pisni jezik. Z dodatkom naravnih čutil – z vidom, našim najpogosteje »uporabljenim« čutilom ter podporo vseh nas bo gluhi otrok dozorel v človeka, ki bo ustvarjal svoj slog življenja in napredoval na vseh področjih, kjer se želi razvijati. Le večkrat mu povejte, zakaj je kakšna stvar takšna. Razlagajte in pojasnjujte mu toliko časa, dokler ga zanima. Nenehno, dokler sam ne reče, da razume.”

Več o sloganu na spletni strani svetovne zveze gluhih (WFD).

O avtorju

Maja Kuzma Ganić

Pisateljica. Motivatorka. Usmerjevalka. Tolmačka. Inštruktorica. Novinarka. Raziskovalka. Ustvarjalka in sejalka resničnih zgodb. Ljubiteljica gibanja v naravi.