Narava Novičke Tam sem tu Zgodbe

Triglav – Simbol slovenstva

Na današnji dan – 26. avgusta – so pred 240 leti (26. 8. 1778) štirje bohinjski možje kot prvi stopili na našo – slovensko – najvišjo goro Triglav, ki meri 2864 m.

“Rudarja Luka Korošec in Matevž Kos, lovec Štefan Rožič ter zdravnik Lovrenc Willomitzer so bili ti prvi možje, ki so se vzpeli na naš najvišji vrh, v dokaz vzpona pa so na vrhu v skalo vklesali svoje inicialke ter začetnice lastnika bohinjskih fužin barona Žige Zoisa.” (Delo.si)

Kdaj ste vi prvič stopili na Triglav? Kakšen je bil prvi vtis? Mi zaupate?

Moj prvi vzpon na Triglav je bil 5. julija 2015 iz doline Krme. Pot se mi je zdela dolga, sam vzpon iz Kredarice je bil na začetku “strahovit”, ob spodbudi prijateljic pa je bilo lažje, … Sestop je bil zelo uživaški, v dolino sem se vrnila srečna, izpopolnjena, hkrati z velikimi lekcijami. Te lekcije so mi zelo služile tudi v času slovenske planinske poti. 

Slika zgoraj, kjer se v močni oblačnosti vidi Aljažev stolp, je bila fotografirana v času transverzale – 4. avgusta 2018. (tretjič na vrhu)

Triglav – simbol slovenstva. Ponosna sem, da živim v Sloveniji. Vsi, ki skrbijo za njeno lepoto in čistočo ter varnost, HVALA VAM!

O avtorju

Maja Kuzma Ganić

Pisateljica. Motivatorka. Usmerjevalka. Tolmačka. Inštruktorica. Novinarka. Raziskovalka. Ustvarjalka in sejalka resničnih zgodb. Ljubiteljica gibanja v naravi.