IZOBRAŽEVANJA

Izvajam tudi izobraževalne delavnice na teme:


ŽIVLJENJE GLUHIH

Življenje Gluhih se razlikuje od gluhega do Gluhega. Ti izhajajo iz:

  • gluhe (mati in oče sta gluha oziroma le eden od njiju je gluh) ali
  • slišeče ali
  • rejniške družine.

Socialne in psihološke veščine Gluhih so odvisne od:

  • vzgoje staršev oziroma rejnikov;
  • podpore izobraževalnih ustanov (učitelji, logopedi, surdopedagogi …);
  • vključevanja v družbo (sošolci, prijatelji, sorodniki …).

Življenje Gluhih je zelo bogato, razširjeno in poučno. Pomaga tako pri razumevanju Gluhega posameznika kot tudi pri odpravljanju različnih predsodkov, stereotipov in ovir.

Želim vedeti več o življenju Gluhih

IDENTITETA GLUHIH

Identiteta pomeni raziskovanje in prepoznavanje samega sebe. Večina gluhih, ki izhaja iz Gluhe družine, dobro sprejme svojo gluhoto, medtem ko se večina gluhih iz slišečega okolja sprašuje, kaj so (gluhi ali slišeči) in kdo sploh so (na primer, zakaj je mene to doletelo, kako naj se sprejmem). Obstajajo tudi tisti, ki so pozneje izgubili sluh in se s tem veliko težje spopadajo. Vsa ta vprašanja pa izvirajo iz vzgoje in vključevanja v družbo. Odgovore nanje najdemo šele takrat, ko se zavemo izvora samega sebe.

Želim se naučiti sprejeti

KULTURA GLUHIH

Kultura Gluhih je zelo razširjena in bogata. Ima svojo zgodovino, vrednote, prepričanja, tradicijo … Del vsega je znakovni jezik, ki je kot glavno sredstvo izražanja čustev, misli in hotenj.

Kot prenašalka vas vabim k ogledu 60 videoposnetkov o kulturi Gluhih.

Spoznati želim kulturo Gluhih Želim vedeti še več o kulturi Gluhih

 


Na podlagi izkušenj ter medosebnih pogovorov z osebami z izgubljenim sluhom in sama s sabo ugotavljam, da nič slišati ali pozneje pristati v popolnem svetu tišine je veliko breme za osebno življenje. Če v času odraščanja nisi prejel podpore, globokih pogovorov, komunikacij v svojem jeziku, motivacije do učenja in še česa, sčasoma postaneš odvisen od drugih. Pravzaprav ugotoviš, da potrebuješ pomoč pri tolmačenju, prevajanju vsebin iz tiskanih medijev in spletnih strani, motivacijo, podporo, sogovornika, ki te razume …