Poročila z dogodkov Storitve Video Zgodbe

Ustvarjalnost in znakovni jezik – kaj ju povezuje?

Zahvaljujoč včerajšnji delavnici na Andragoškem centru Republike Slovenije  o spodbujanju k ustvarjalnosti pod vodstvom Mirjam Dominko ter gozdovom in drevesom v naravi, kamor sem se odpravila na zelo zgodnji jutranji 6-kilometrski pohod, je nastal vlog, ki predstavlja povezavo med ustvarjalnostjo in znakovnim jezikom.

Tekst v videu (za tiste, ki želijo prevesti v svoj jezik): [Pozdravljeni. Danes bi rada predstavila dve temi, ki sta povezani: to [ustvarjalnost] in znakovni jezik. Mogoče veste, kateri dan je danes? Datum? 14. november. Mogoče današnji dan izgleda enako kot včeraj ali prejšnje dni. Kot da ni bilo kaj posebnega. A! Kaj je vredno? Se spominjati na današnji [izjemen] praznik. Dan slovenskega znakovnega jezika. Res hvala vsem, ki so se borili za to, da bi znakovni jezik bil zapisan v Zakon, zdaj, kmalu, upam, tudi v Ustavo. Znakovni jezik spodbuja to [ustvarjalnost]. Da mi ustvarjamo. Beseda je beseda. Če besedo preoblikujemo v znakovni jezik, nastane nekaj privlačnega, vizualnega, močnega. Zato večina ljudi, ko se sprehajajo in zagledajo znakovni jezik, je za njih to nekaj novega. Kot da bi oči se vlekle h kretnjam. Zakaj?

Asociacija. Nekaj na kar pomislimo in se povezuje. Recimo, da sem to jaz, ki se spomni na rožo. Npr. če vam nekdo vpraša, kaj je tista stvar, s katero povezujemo rožo? Kaj? Na primer, sama se spomnim na vonj, lepi vonj. Ali jo povezujem na goro, na uhan. Planika. To smo mi. To, kot veste, je to. Narava.

Če naravo in kretnje povežemo, na kaj takoj pomislimo? Na prvo stvar. Ne razmišljajte, ne omejujte se. Ne mislite, da bo to narobe. Pustite to. Kaj je tista stvar, na katero PRVO pomislite? Lahko rečem, da sama pomislim na padec. Ko hodimo in kretamo, se gledamo v oči, in se včasih zgodi, da padem.

Želela bi, da spodaj pod komentarjem objavite sliko svoje risbice ali se posnamete in pokažete kretnjo. Beseda ali drugo ne velja. Zakaj? Če vtipkamo besedo, ne dosežemo ustvarjalnosti. Če rišemo, sprožimo možganski proces, da dela. Če kretamo in dodamo še mimiko, mimogrede, imamo vsi enako mimiko, gib roke in telesa? Ne. Vesela bom bila vaših komentarjev z videi in risbicami. Če boste objavili risbice, bo še večji izziv za vse nas, da bomo morali ugibati, kaj predstavlja risba.] 

O avtorju

Maja Kuzma Ganić

Pisateljica. Motivatorka. Usmerjevalka. Tolmačka. Inštruktorica. Novinarka. Raziskovalka. Ustvarjalka in sejalka resničnih zgodb. Ljubiteljica gibanja v naravi.