Poročila z dogodkov Storitve

Hvala za obisk!

Prvo brezplačno organizirano predavanje v Novem mestu je bilo pestro! 

Več so pa o tem dogodku zapisali tudi na facebook strani Knjižnice Mirana Jarca Novo mesto:

“Znakovni jezik je jezik vseh ljudi”
Belokranjka Maja Kuzma je že od rojstva gluha in uporablja slovenski znakovni jezik od tretjega leta starosti. Danes je samostojna podjetnica in počne veliko zanimivih stvari – med drugim prevaja in inštruira znakovni jezik in dela na televiziji kot voditeljica. Skratka, živi in dela z znakovnim jezikom. Zanjo je znakovni jezik najlepši jezik na svetu in prepričana je, da se ga vsakdo lahko nauči in da je koristen za vse ljudi.
Znakovni jezik se uporablja odkar obstaja človeštvo, saj se je razvil še pred govorom. Je izrazito vizualen jezik. Njegovi trije temeljni elementi so kretnje, mimika obraza in telesno izražanje. Največ ga uporabljajo gluhi, a je zelo uporaben tudi za vse slišeče. Z njim se lahko dobro sporazumevamo, kadar na primer zaradi bolezni začasno ostanemo brez glasu ali kadar želimo nekomu nekaj sporočiti od daleč. Otroci, ki še ne znajo govoriti, lahko s kretnjami in mimiko obraza povedo marsikaj. Policisti uporabljajo določene znake pri usmerjanju prometa, prav tako sodniki pri sojenju na športnih tekmah. Če se želimo sporazumevati z nekom, ki govori nam nerazumljiv tuj jezik, to najlažje počnemo z znakovnim jezikom. Lahko rečemo, da je znakovni jezik pravzaprav jezik vseh ljudi. Z njegovo uporabo razvijamo tudi motorične spretnosti.
V Sloveniji je okoli 1200 uporabnikov znakovnega jezika in okoli 50 certificiranih ter 20 necertificiranih gluhih tolmačev. Za mednarodni dan znakovnih jezikov velja 23. september, dan slovenskega znakovnega jezika pa je 14. novembra. 

Hvala za obisk in za zapisane besede!

O avtorju

Maja Kuzma Ganić

Pisateljica. Motivatorka. Usmerjevalka. Tolmačka. Inštruktorica. Novinarka. Raziskovalka. Ustvarjalka in sejalka resničnih zgodb. Ljubiteljica gibanja v naravi.